Zomer in de Alpen, maar over een week weer winter?

Deze week is de weersvoorspelling eenvoudig: er ligt een brede band met hoge druk van op de Atlantische oceaan dwars over het midden van Europa.

Het is dan ook bijna overal schitterend weer behalve in delen van Spanje, in Portugal en Griekenland – maar die landen zullen hun portie zon ook wel weer krijgen. Ook in Scandinavië is het geen fijne week met zachte temperaturen en lichte regen in de skidorpen. Van Nederland tot in de Alpen is er alleen maar zon te melden, dat wil zeggen tot in het weekeinde… en daarna? Brrrrrrrrrr.

http://www.wintersporters.nl/weersneeuw/weerbericht

Geen wolkje aan de lucht
Net als in Nederland hebben de Alpen ’s ochtends te maken met nevelvelden, maar bijna overal lossen die snel op om plaats te maken voor prachtig voorjaarsweer – of moeten we zeggen zomerweer? De vorstgrens schommelt overdag zo tussen de 2200 en 2800m. Dat betekent dat het in lagere dalen warmer dan 15°C kan worden. De heldere nachten zorgen minstens 10 graden afkoeling, zodat het in een hoog gelegen skidorpen ’s ochtends nog wel kouder dan -5°C kan zijn. In Frankrijk, Italië en Zwitserland is er letterlijk geen wolkje aan de lucht, terwijl met name aan de oostelijke kant van Oostenrijk nog wel wolkenvelden doortrekken.

Winter komt terug – full force!
In de weersvoorspelling van afgelopen vrijdag melden we het al: voor na het komende weekeinde stond er een inval van Arctische lucht op de weerkaart. Dat was toen hoogstens 30% zeker. Vandaag durven we te zeggen dat er nog maar 30% kans is dat de winter niet met volle kracht zal toeslaan in de Alpen vanaf komende maandag. De vorstgrens lijkt te gaan kelderen naar 500m zodat het zelfs in de Vogezen en in het Sauerland winters kan worden. Het hoeft niet te verbazen als er de eerste dagen van de komende week in de Alpen tot in de dalen een tot twee meter sneeuw valt. Het zwaartepunt van de neerslag lijkt daarbij in de westelijke helft van de Alpen uit te komen.

Weerkaart op zijn kop
Tijdens het weekeinde schuift een diepe depressie over IJsland naar zuidelijk Scandinavië. Daar merken we in Nederland en in de Alpen amper wat van, maar in oost-Europa gaat het zondag op uitgebreide schaal regenen, met sneeuwval in de Scandinavische skigebieden en ook op de hoogste toppen in Slowakije. Wat de weerkaart pas echt op zijn kop zet, is wat er achter die depressie gebeurt. Het hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan verdiept zich richting IJsland en trekt daarbij een koude poolwind met hoge windsnelheden over ons land naar het zuiden. Die kou – reken op dagtemperaturen van +3°C in Nederland – zal doordringen tot diep in Spanje terwijl het Alpengebied het toneel gaat worden van allerlei rondtollende felle storingen.

70% zeker
Nogmaals: het bovenstaande scenario is vandaag (dinsdag) 70% zeker, maar wees in ieder geval gewaarschuwd. Vrijdag meer!

2 Replies to “Zomer in de Alpen, maar over een week weer winter?”

  1. hmmm…. ik kreeg wel heimwee naar springtraxx vorig jaar met 21c op de teller en een ware waterval onder de piste door… 🙂 ik heb zelf de hoop op dit seizoen op gegeven (mede door een vernieuwede waterpomp en distributieriem). Laat de zomer maar komen in nederland en laat het in de alpen nog lekker even doorwinteren…

Comments are closed.