WePowder Techniek training

Heb ik dit jaar al heel veel sneeuw gezien (wie niet?) van skiën is het de eerste paar maanden van het seizoen niet gekomen. Mede door werk en een niet-meewerkende rug stond zelfs het hele seizoen op losse schroeven. Maar alles viel uiteindelijk toch nog netjes op zijn plaats..

Zondag
Oud & Nieuw is amper geweest of ik zit in de auto richting Zwitserland. Samen met WePowderaars Nicky, Froukje en reeds bekende Marco rijden we richting Nendaz voor 4 dagen techniektraining van Sander Kan. De voorspellingen lijken niet echt gunstig, warmtefronten en een chronisch gebrek aan poeder zullen waarschijnlijk ons deel worden, maar dat maakt een techniek training eigenlijk alleen maar interessanter.

Maandag – In skiën
Nadat we eindelijk een hotel hebben gevonden, maken we plannen om in te skiën in een klein gebiedje waar hopelijk nog wat sneeuw ligt. De volgende ochtend rijden we echter iets te fanatiek door en komen uit in Vercorin, een mooie secret boven het Rhône dal. IJskoude skischoenen leiden tot wat instap problemen maar de rest van de dag rijden we een combi van piste en poeder. Wanneer er veel poeder ligt, liggen de lijnen hier voor het oprapen!

[[image file=”2011-01/vercorin_pistemap.jpg” ]]

Ondertussen blijkt ook wel dat we redelijk aan elkaar zijn gewaagd, alhoewel de beider dames wel erg hard rijden. Qua humor en instelling, klikte het eigenlijk al direct (de lijst met uitspraken moet nog gecensureerd worden).

‘s Avonds ontmoeten we Sander Kan in ons hotel in Nendaz. Materiaal wordt doorgenomen en het komende lesprogramma: een combi van poeder, piste, buckels en al het andere wat we gaan tegenkomen. Een beetje gespannen rollen we uiteindelijk op tijd ons bedje in.

Dinsdag – voorskiën
Om 9 uur pikt Sander ons op en mogen we ‘voorskien’, zowel op de piste als in de poeder. Onze lesdoelen zijn direct duidelijk. Daarna gaan we los met oefeningen, treeruns, buckels en offpiste skiën. Redelijk afgebrand landen we in de middag weer aan bij het hotel.

[[image file=”2011-01/montfort.jpg” ]]

Woensdag – camera shy
Volgende ochtend gaan we op dezelfde voet verder, bij gebrek aan sneeuw vooral steeps (jumpturns) en allerlei buckeltechnieken, afgewisseld met stukjes poeder die Sander nog weer te vinden in de Rocky Garden. Een en ander wordt op video gezet ter confrontatie evaluatie. Het valt op dat we allemaal redelijk camera shy zijn: zo snel Sander de camera pakt, skiën wij geen deuk meer in een pakje boter. Daarna maken we nog een “korte” hike via de Grepon Blanc naar een mooie lange afdaling richting Siviez met onderin daadwerkelijk nog een poederveldje! We beginnen de beentjes al aardig te voelen en dat is dan weer te merken in de avond: na het eten is het licht heel snel uit..

Donderdag – Nixo bindingen
Op donderdag beginnen we voor de verandering rustig, eerst bekijken we de video opnames in Les Etagnes om zo vol goede moed wederom de bergen in te trekken. Bij de eerste afdaling gaat het echter mis: na een beschaafde smakker blijkt mijn binding niet helemaal tegen het geweld opgewassen waardoor ik een flink eind naar beneden mag wandelen. In de middag, voorzien van andere skis, gaan we natuurlijk weer vrolijk verder maar ik heb een duidelijke off-day; niks gaat meer..

Vrijdag – Poeder!
Laatste dag! En: er is gewoon sneeuw gevallen. In het dorp beperkt het zich tot natte drek, op de berg is het een combinatie van stroeve meuk, harschdeksels en bovenin: poeder! We knallen als eersten La Mouche om direct door te gaan richting Mont Fort. Direct daarna hiken we richting de Stairway waar Sander en Froukje het Stairway couloir skien. Nicky, Marco en ik hebben onze ballen op het nachtkastje laten liggen en pakken de ‘grote wand’ om die met een paar mooie lange bochten af te knallen. Daarna blijkt al snel dat de poeder het beste van de beentjes heeft gevergd en doen we het rustig aan met nog wat training en de Plan du Fou. We rijden de dag switch uit en evalueren daarna de training in het hotel. Sander vult onze freeride paspoorten in en geeft ons de laatste hints en tips. Uiteindelijk komen we pas weer op adem in de Cactus.

Zaterdag gaat iedereen weer zijn eigen weg: Marco is al vroeg op pad naar het Monte Rosa gebied, Nicky zetten we af in Basel op het station en Froukje en ik rijden rustig terug naar Nederland. 5 dagen lekker skiën, 4 dagen intensief trainen en 3 poedervriendjes rijker..

3 Replies to “WePowder Techniek training”

  1. Hmm.. Klinkt als een stukje hoog niveau techniek training! Een stuk bückeltraining zou voor mij ook erg goed zijn. Het boze gezicht van Wolfgang Hackl staat nog op het netvlies gebrand.. Kon je op de berg niets meer fixen aan je binding of had er (zoals gewoonlijk als ik er niet bij ben) gereedschap bij zich?

  2. We hebben uiteindelijk wel wat gefixt aan de binding (tenminste, Sander dan) maar daarmee was het binnenwerk (lees: scharnierpunt) nog steeds compleet gebroken. Zodoende ben ik het laatste stukje in het terrein rustig naar beneden geskied om vervolgens met de lift af te dalen. Skiën met een kapotte binding is gewoon té tricky…

Comments are closed.