Wat is sneeuw?

Wij zijn er gek op, de gemiddelde nederlander (die nu dus in de file staat) niet maar bijna iedereen is toch op een of andere manier door gefascineerd. Maar wat dat witte spulletje dat uit de hemel komt vallen nu precies is, dat weet bijna geen mens.

Maar MountainMadness licht een tipje van de witte sluier op en vertelt, op aangeven van het KNMI, wat sneeuw nu precies is!

Wat is sneeuw? 

Sneeuw bestaat uit bevroren waterdruppeltjes en ijskristalletjes.

Hoe ontstaat sneeuw?

Het water op de aardbodem verdampt en op een bepaalde hoogte gaat deze damp over in druppels. Die vormen een wolk. In een wolk is het ijskoud en de druppeltjes botsen daar tegen elkaar aan. Ze groeien vast en het worden grote ijsklonten. Deze klontjes vallen naar beneden als ze zwaar genoeg zijn. Alleen als het aardoppervlak koud genoeg is (iets boven nul en daaronder), kan de neerslag als sneeuw de grond bereiken.

Is regen ook sneeuw?

Als het aardoppervlak niet koud genoeg is, smelt de sneeuw die uit een wolk valt. Regen is dus gesmolten sneeuw.

Zijn er verschillende soorten sneeuw?

Er zijn zes soorten:

  1. Gewone/droge sneeuw: die bestaat uit sterk vertakte ijskristallen die samengeklonterd zijn tot sneeuwvlokken.
  2. Natte sneeuw: bestaat grotendeels uit water. De vlokken zijn dan groter dan bij temperaturen onder het vriespunt. Deze sneeuw bestaat uit grotere sneeuwvlokken dan droge sneeuw. Hierdoor wordt het zicht voor automobilisten meer belemmerd.
  3. Plaksneeuw: is nattige sneeuw die ideaal is voor sneeuwballen, sneeuwpoppen en glijbanen.
  4. Poedersneeuw of motsneeuw: bij strenge vorst kunnen sneeuwvlokjes zeer klein worden.
  5. Poolsneeuw: valt bij rustig weer en temperaturen van meer dan 8 graden Celsius onder nul. De ijsnaaldjes of ijsplaatjes schitteren in het zonlicht.
  6. Korrelsneeuw: bestaat uit witte ondoorzichtige en meestal ronde of kegelvormige korreltjes, die op de harde grond opspringen. Korrelsneeuw valt bij temperaturen rond het vriespunt en bij buiig weer.

Waarom is sneeuw wit?

In tegenstelling tot ijs heeft sneeuw een witte kleur. Dat komt omdat het een veel minder dichte samenstelling heeft dan ijs. Het bevat lucht waardoor het licht weerkaatst wordt. Bij sneeuw is de weerkaatsing van licht voor alle kleuren gelijk en dat verklaart de witte kleur.

Wat doet sneeuw verdwijnen?

Zout verlaagt het vriespunt en laat de sneeuw smelten.

4 Replies to “Wat is sneeuw?”

  1. Gele sneeuw is vervuilde sneeuw… net als bruine sneeuw en tegenwoordig oranje sneeuw..

Comments are closed.