Steeds meer freeride-terrein binnen de skigebieden

In het AD van afgelopen zaterdag (katern Reiswereld), stond een stuk over dat steeds meer skigebieden een gedeelte van hun terrein inrichten als freeride terrein. 

Deze zones zijn afdalingen – soms zelfs complete bergen – binnen de grenzen van het officiële skigebied, die niet worden geprepareerd met een pistenmachine maar wel worden gecontroleerd op veiligheid. Zo is de kans op een lawine er bijna net zo gering als op de reguliere pistes en andere gevaren zoals rotsblokken en verborgen ravijnen worden gemarkeerd.

 Ook zijn er andere soorten, die een complete helling ombouwen tot één groot playstation spelletje…

De nieuwste versie is deze winter geopend in het Franse Avoriaz: The Stash. De afdaling is een mix van het traditionele funpark en het klassieke freerideterrein. Je skiet of boardt er niet in een kunstmatig park, maar dwars door de vrije natuur, waarin wél houten obstakels en ander speelgoed zijn gebouwd. 

The Stash is een initiatief van snowboardlegende Jake Burton en de resorts Northstar (VS) en Avoriaz. Er worden twee vliegen in één klap geslagen: het funpark krijgt een nieuwe impuls, zónder dat de natuur hiervoor hoeft te wijken. 

Gelukkig voor de skieers / snowboarders onder ons met hoogtevrees, zijn er ook echte freeride zones.

De meeste freeridezones zijn echter van het klassieke soort. Dat betekent dat er één lift naar boven gaat en tal van ongeprepareerde hellingen omlaag. Het Zwitserse Arosa was een van de eerste gebieden in Europa met zo’n speciale zone, die inmiddels veertig kilometer beslaat. 

Ook Davos is trendsetter. Daar is de berg Pischa ook dit jaar weer voor een belangrijk deel voor freeriders gereserveerd. Andere toppers: Ste. Foy (Frankrijk), Montgenevre-Claviere (Frankrijk- Italië), Karwendel (Oostenrijk) en Krippenstein (Oostenrijk), waar echter ook veel terrein ligt dat niet wordt beveiligd.

En hoor ik hier DaVos? Juist! Daar zitten onze poederjunkies in de schoolbanken in maart! Haha! 

Pischawird zudem zu einem der grössten Freeride-Gebiete der Schweiz. Mitmarkierten und vor alpinen Gefahren gesicherten, nicht aberpräparierten Pisten können die Freerider ein herrlichesTiefschneeparadies geniessen. 

Meer lezen?

4 Replies to “Steeds meer freeride-terrein binnen de skigebieden”

  1. Maar leuk artikel.. alleen jammer dat ze weinig (niks) zeggen over de lawineveiligheid en dat je in dit soort gebieden nog steeds voorzien moet zijn van een pieper, schep en sonde. Gekker nog, er zijn complete gebieden (zinal) waar je dus eerst door een poortje moet. Een goede ontwikkeling imho om tot een bepaalde “zelfbescherming” te komen.. Wel grappig, de genoemde gebieden staan bijna allemaal op mijn verlanglijstje.. 😉

Comments are closed.