Sneeuwvrij zonder schade

Met de auto op wintersport: 10 tips om uw vierwieler zonder al te veel toestanden sneeuwvrij te houden – of te maken.

1. VOORDAT U GAAT
Zorg dat het ventilatierooster onder de voorruit schoon is. Als dat verstopt zit, kan het smeltwater niet goed weglopen. Vergeet de sneeuwkettingen niet. En handschoenen en een oude jas voor wanneer u de sneeuwkettingen om de banden moet doen.

bron: ad

2. ALS U AANKOMT
Het liefst zet u de auto natuurlijk in de parkeergarage, want dan rijdt u sneeuwvrij weg op het eind van de vakantie. Kan de auto alleen buiten, zet hem dan liever niet op de handrem. De rem kan vastvriezen als er vocht tussen zit.

3. ONTHOUD UW PARKEERPLEK
Verder moet u goed nadenken over de plek waar u de auto parkeert. Constateer dat-ie bijvoorbeeld in de tweede rij staat, bij de vierde boom. Want echt, het kan gebeuren dat je anders na een week er totaal geen idee van hebt waar je je voertuig hebt neergezet.

4. KIJK UIT VOOR DOOI
Ach, hoe erg is het nou echt, zo'n ingesneeuwde auto; uitgraven duurt een uurtje en je wordt er lekker warm van. Maar zolang de auto onder de sneeuw staat, moet je wel oppaasen voor invallende dooi. Als het gaat dooien, maak de auto dan meteen sneeuwvrij. Want als het daarna weer gaat vriezen, ben je de klos. Een ijslaag op de auto laat zich aanzienlijk moeilijker ­verwijderen dan sneeuw.

5. BEGIN MET HET KENTEKEN
Wordt het graven, pak het dan slim aan; u zult niet de eerste zijn die de auto van de buurman hebt uitgegraven. Die u daarvoor hartelijk bedankt. Tip: begin met het kenteken!

6. VOORZICHTIG MET DE LAK
Alle sneeuw schuif je met een bezem gemakkelijk van het dak. Maar als de lak u lief is, doet u er verstandig aan voorzichtig de sneeuw van het dak te scheppen of te vegen. Haal tweederde deel van de sneeuw eraf, en doe de rest voorzichtig met een stoffer. Zo voorkomt u krassen op uw heilige koe.

7. VASTGEVROREN SLOT
Giet nooit heet water in het slot, daarmee maakt u het probleem alleen maar erger. Duw in plaats daarvan een zakje met heet water tegen het slot. Gooi ook nooit heet water over de ruiten; het risico bestaat dat de ruit knapt. Er zijn speciale spuitbusjes met antivries. Die kunt u maar beter niet in het dashboardkastje bewaren.

8. VASTGEVROREN DEUR
Is het portier vastgevroren? Ga niet aan de deur staan rukken want dan trek je zo het rubber eraf. Geef, in plaats daarvan, met je kont een duwtje tegen het portier. Dan krijgt de deur een opdonder naar binnen toe. Het ijs knapt, de deur is open en u kunt instappen.

9. NOG EVEN DE SNEEUW OPRUIMEN
Eindelijk klaar met graven en klaar om te gaan? Waarschijnlijk ligt er een berg sneeuw naast en achter uw auto. Vergeet niet die bergen even in de berm te schuiven. Anders ontstaan er gevaarlijke toestanden.

10. RIJ NIET MET SNEEUW OP HET DAK
Die laatste plakkaten sneeuw op het dak, het is verleidelijk ze te laten liggen en lekker te gaan rijden. Niet doen. Die resten sneeuw krijgt de auto die achter u rijdt, op de voorruit. Dat is niet alleen hinderlijk en irritant, het kan ook gevaarlijk zijn.

4 Replies to “Sneeuwvrij zonder schade”

  1. ik vond de tip om met de nummerplaat te beginnen wel een goede. Of je knoopt ollies vlaggetje aan de antenne, dan heb je zo een minimale halve meter speling.

  2. Tip van Flip: zet een pylonnetje (oranje ding) op je dak. Dan zien sneeuwschuivers duidelijker dat daar een auto staat. Scheelt krassen…

Comments are closed.