Sneeuwt het al?

Het sneeuwt inmiddels fors in de Picos en het westelijk deel van de Pyreneen. Ook het uiterste zuiden van Zwitserland, het noorden van Italie en de Haute Savoie, de savoie, de Isere en de Hautes Alpen in Frankrijk melden de eerste sneeuw. Zie hier. Zelfs in Elsenborn in de Ardennen en in Sauerland werd net sneeuw gemeld. Niet veel, maar toch eindelijk winter!! Ga je de komende 48 uur richting de sneeuw, let dan op: Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk en Spanje hebben al voor bepaalde gebieden of wegen een weeralarm afgekondigd. Denk aan je Winterbanden

bron: versesneeuw.nl

De komende 48 uur gaat de meeste sneeuw vallen in Italie, de Picos en de westelijk Pyreneen ook het uiterste zuiden van Oostenrijk en Zwitserland zullen hier wat van meepikken. Sneeuwverwachting op 2000 meter tot en met vrijdag; Picos (Spanje) 60-150 cm, westelijke en centrale Pyreneen 50-130 cm, oostelijke pyreneen 10-50 cm. Frankrijk 20-90 cm, Italie 50-150 cm, Zwisterland 30-100 cm, Oostenrijk 30-110 cm. De regionale verschillen zullen enorm zijn. Gebieden die precies in de richting van het front liggen zullen veel meer sneeuw pakken. Komende week meerdere updates.

Na de regen en warme temperaturen van de afgelopen week eindelijk winter. En dat is nodig ook. Door de warme en relatief neerslagarme winter is de totale hoeveelheid sneeuw in de Alpen in grote delen nog steeds onder het gemiddelde. Boven de 2500 meter is de hoeveelheid gelijk of hoger dan het gemiddelde. Eindelijk sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw tot diep in de dalen. Als het echt los gaat zullen er dagelijks meerdere updates verzorgd worden. Wij hebben de boel alweer van een nieuw waxlaagje voorzien, een vlucht geboekt en een huurauto klaarstaan.

Door de nieuwe sneeuw zal het lawingevaar de komende dagen explosief stijgen. Ga je off-piste; houd dan de lokale lawineberichten in de gaten of bel je lokale lawinedienst. Ga je ondanks een verhoogd risico toch offpiste doe dat dan safe en in ieder geval met de gouden drie-eenheid: lawinepieper, schep en sonde. Je zult niet de eerste zijn die het niet kan navertellen.

Voor verse sneeuw kun je de komende week ook naar de Jura en de Vogezen. En…heel dicht bij huis. 'Wetter Willie' meldt net dat hij verwacht dat Sauerland komend weekend de pistes opent! Er zit eindelijk weer eens kou en sneeuw in de lucht. Of dit van lange duur zal zijn moet nog blijken. De modellen geven daar nog geen uitsluitsel over, maar mogelijk dat vanaf komend weekend de stroming voor een paar dagen noord blijft. Wat goed nieuws is voor het noorden van Oostenrijk, Zwitserland, maar ook Duitsland. Als de Nord-stau op gang komt, wordt het ook daar feest. Daarover later deze week meer, maar tijdig winterbanden regelen kan geen kwaad. Geen tijd om naar de sneeuw te gaan de komende week? Er komen ondanks de kou mooie golven aan. Surf's up!! Check het weerbericht op www.surfweer.nl.