Report: Whistler

Whistler, de naam gonst door elke ski fanaat zijn hoofd. Het ski mekka van Noord-Amerika. Volgens de reclame folders het grootste ski gebied van het amerikaanse continent, in acres that is..  maar kan Whistler eigenlijk zijn naam wel waarmaken bij een stel nederlanders die de afgelopen twee weken heel veel sneeuw en even zoveel gebieden van allerlei soorten en maten hebben gezien?

Na een schitterende scenic route via Cache Creek, Lilooet en Pemberton rijden we regenachtig Whistler binnen. Duidelijk een dorp met een andere allure dan de voorafgaande resorts en dorpjes. Zien en gezien worden is hier duidelijk belangrijk en het  hele dorp is dan ook vergeven van de skizaken, kledingzaken en andersoortige touristtraps. Skis regelen is zo gebeurd en ook hier zijn de poederbakken weer voldoende aanwezig. Je kan er zelfs de hele pro-line van K2 krijgen! Met een stel Völkel Mantra's loop ik stoer de zaak uit.

De volgende ochtend vertrekken we richting Blackcomb Mountain. De sneeuw is nat en zwaar op de lagere hellingen en nog redelijk hard op hogere hellingen. Door de wind gaan de hogere liften niet allemaal open, maar toch staan we wat later bovenop de gletsjer om door een dun laagje poeder naar beneden te raggen. De pistes zijn qua zwaarte wat minder extreem als Kicking Horse, maar zeker niet zo makkelijk als bij Sun Peaks en er is voor iedereen wat wils. De beste sneeuw vinden we toch op de gletsjer en daar trekken we dan ook regelmatig overheen met de hele groep. Uitskieen doe je door een schitterend dal waardoor iedereen zeer relaxt kan uitpuffen.

Als afsluitertje doen we nog even een double black diamond "Blow Hole". Een zeer krappe, steile geul met poeder. Door de wind en de opgewaaide sneeuw zie je amper wat maar als je het ding gedaan hebt kan je op die adrenaline rustig naar beneden skieen en trots je biertje wegslaan.

Dag 2 (de laatste dag van onze roadtrip) staat Whistler Mountain op het programma. De gondel is duidelijk wat ouder dan die van Blackcomb maar gaat dan ook wel direct enorm hoog. Helaas is boven alles vanwege het slechte zicht, de wind en het lawinegevaar alles nog dicht en crossen we even door een zeer uitgebreid funpark en de zware verse sneeuw een paar keer naar beneden. Tijdens een opklaring weten we toch de "Peak" te bereiken, maar zo snel we boven zijn zitten we weer in nul-zicht, snoeiharde wind en een ongelofelijke koude. We krabbelen naar "The Saddle" om daar vandaan een paar voorzichtige poederbochten te trekken tussen de overblijfselen van een afgeschoten lawine.. maar wel vette poederbochten! Daarna staat de lunch op het programma en dan zien we ook direct het nadeel van Whistler, het is druk! Zo druk dat we gewoon geen plaatsje kunnen vinden… en dat waren we gewoon niet meer gewend.
Na de lunch breekt de zon door, zijn de lawines allemaal afgeschoten en is de wind een stuk gaan liggen. Tijd voor een hoogtestage dus! We crossen via de Harmony Express omhoog, trekken wat sporen door de glacier bowl, whistler bowl en dalen als een stel kinderen in een speeltuin door de verse poeder af.. iedereen kiest zijn eigen spoor en het gejoel is niet van de lucht. En dankzij de opklaringen zien we ook direct hoeveel groter het terrein van Whistler Mountain is! Met spijt in ons hart, maar met een goed gevoel nemen we afscheid.. 

Hier komen we zeker nog eens terug, vroeger in het seizoen (de temperaturen zijn aan de kust een stuk aangenamen dan in oa Banff) en voor een langere tijd.. je moet alleen wel een goedgevulde beurs meebrengen want Whistler is ook direct het duurste gebied..  maar dan heb je ook wat!

5 Replies to “Report: Whistler”

  1. klinkt weer lekker.. hier al druk aan de rose en het witbier.. zelfs nog even getwijfeld om de bbq aan te steken.. had je trouwens je seths thuisgelaten???

  2. Yup.. maar ik heb dan ook op de volgende skis geskied: – Dynastar Legend 8800: lekkere bakken – Head Monster M88: slappe hap, afrader – Rossignol Bandit B4: stijve bakken – Head Mojo 90: speeltuinbakken, willen alleen maar springen, wel plastic feel – V?lkel Mantra: S T O E R en stijf..

  3. Nee nee nee, we hadden gewoon geen zin om alle gear mee te slepen. En ik heb de kans aangegrepen om eens lekker allerlei (bredere) skis te testen. Dus weet ik nu beter waar ik over ouwehoer. Moet zeggen dat ik (zeker in de poeder) mijn Seths erg gemist heb en die hebben toch een combinatie van alle goede eigenschappen die ik in de afgelopen twee weken heb mogen proeven. Alleen de V?lkls kwamen in de buurt (qua float) maar waren weer minder speels.

  4. die volkls, komen die uit het disney ski system??? kan ze niet zo snel vinden en die link werkt als enige niet… 🙂

Comments are closed.