Over speculaaspoppen en zwakke lagen…

Ruim twee jaar geleden organiseerde mountainmadness samen met het snowsafety center een theoriecursus lawinekunde voor meer dan 35 man. Na een jaar freeriden werd het tijd om de kennis weer eens te updaten en te verdiepen, zodoende zaten Richard, Marcel en ik afgelopen zondag weer in de ‘schoolbankjes’ in Den Haag voor Lawinekunde II.

Soms lijkt het erop dat je een tripje over neerlands wegen net zo moet plannen als een gewaagde route in de Alpen, van te voren je route checken, alternatieven verzinnen, ter plekke evalueren of de tekenen die je hebt gelezen/gezien kloppen met wat je dan ziet en wanneer nodig je plan aanpassen. Met andere woorden, de Utrecht posse (Hans, Daan en ik) waren een minuut of 20 te laat omdat de A12 afgesloten was.

Na een paar uur stevig de oude stof herhalen, begonnen we aan de verdieping in de vorm van oriëntatie in de bergen. Daarna kwam een stuk over sneeuwlagen aan bod (elasticiteit, compressie, diepterijp en oppervlakte rijp) waarbij het principe van zwakke lagen en elastische lagen schitterend werd gedemonstreerd met behulp van taaitaaipoppen, speculaaspoppen, een half volle voetbal, een trampoline en Maarten. Met deze kennis werden een aantal principes uit Lawinekunde I weer duidelijk. Daarna kwam de Snowcard, een alternatief beslissingsmodel, aan bod. Erg goed vond ik de vergelijking van de snowcard met de reductiemethode van Werner Munter waaruit bleek dat de conclusies maar minimaal van elkaar afweken. Als laatste kwam alles samen in een oefening waarbij we aan de hand van een kaart, het lawinebulletin en de snowcard moesten bepalen of een bepaalde route kon, met een confronterende uitslag.

Wanneer je meer wilt weten en betere afweging wilt maken in (lawinegevaarlijk) terrein is Lawinekunde II (nu al) echt een aanrader. Voor het zelfstandig maken van langere tochten eigenlijk een must. En anders is de demonstratie met de trampoline het filerijden al meer dan waard.

Volgende week het vervolg, zondag 14:00 – 22:00 in De Uithof, Den Haag.

3 Replies to “Over speculaaspoppen en zwakke lagen…”

  1. oei… het klinkt nu al spannend genoeg om bijna spijt te krijgen dat ik niet mee ben gegaan… In de hoogtelijn (clubblad van de NKBV (je weet wel die club die wél een goede bergsport met off-piste verzekering heeft)) staat momenteel een artikel met review over diverse piepers. Wie een MM-er teruggevonden krijgt op de foto’s krijgt tot 29 november een mooie prijs, er is namelijk weer 15% korting weg te geven op de MM-Merchandise lijn…

  2. Grijns, deelnemers aan lawinekunde I zijn zeker uitgesloten van deelname en over de uitslag wordt zeker niet gecorrespondeerd? BTW: qua cursus ben ik nu al benieuwd wat er nog allemaal bijkomt bij Lawinekunde III. Volgens mij leer je dan zelf sneeuwprofielen bepalen ofzo..

Comments are closed.