Na flinke valpartij tÛch skihelm

De officiële cijfers in Zwitserland zijn spectaculair. In 2002 droeg 14 procent van de skiërs en 20 procent van de snowboarders een helm. Vorig seizoen was dat al opgelopen tot 40 procent en 49 procent.

Bron: AD.nl

Door HANS AVONTUUR

Een flinke hoofdwond na een valpartij met m'n snowboard brengt me op andere gedachten: toch maar zo'n skihelm?

Hans Avontuur mét skihelm. FOTO JOOST HOVING

Nu er door de magere sneeuwval veel ongelukken gebeuren, gaan er weer stemmen op om het dragen van een helm op de skipiste te verplichten. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen wintersporters die met 15 kilometer per uur rustig rondtoeren en extreemskiërs die van tientallen meters hoge rotspartijen springen. Regels zijn regels.

Ik weet niet hoe u erover denkt, maar van verplichtingen aan mijn lijf krijg ik bultjes.

Tot voor kort waren helmen in de sneeuw een vreemde verschijning. Ze werden hooguit gedragen door mensen die ooit zwaar hersenletsel hadden gehad en zich een tweede keer niet konden veroorloven. En door professionele racers, aanstellers, soldaten en figuren uit kleine bergdorpen waar de inwoners verdacht veel op elkaar lijken.

Maar zie: was de helmdrager vijf jaar geleden nog een meewarig wintersporter, tegenwoordig ben je een sukkel als je er géén draagt.

Die omslag heeft een klein beetje te maken met een toenemend besef van veiligheid én heel veel met marketing. In advertenties en magazines dragen de beste skiërs en snowboarders een helm. Dat de gemiddelde wintersporter niet van rotsen en schansen springt, doet er niet toe. Wie er cool wil uitzien, schaft een helm met bijpassende bril aan.

Vanuit de stoeltjeslift in het Zwitserse Grindel-wald heb ik de afgelopen week eens geturfd hoe groot het leger van helmdragers inmiddels is. Toen ik bij 58 was en moest uitstappen, zat ik op 39 wintersporters mét en 19 zónder helm.

De officiële cijfers in Zwitserland zijn bijna even spectaculair. In 2002 droeg 14 procent van de skiërs en 20 procent van de snowboarders een helm. Vorig seizoen was dat al opgelopen tot 40 procent en 49 procent.

Tot een week geleden hoorde ik op de piste bij de snel slinkende groep met wollen muts. Maar onder de machtige toppen van de Eiger, Mönch en Jungfrau werd ik in één klap tot andere inzichten gebracht. Vanwege de regen was de 's nachts aangevroren afdaling in belabberde conditie. Voeg daarbij het slechte zicht en je hebt het klassieke recept voor een valpartij.

En zo gebeurde ook. Zomaar ergens op de rode piste, met de kant van het snowboard keurig in de sneeuw, werd ik vanuit het niets gelanceerd: een, twee, drie keer over de kop om dertig meter lager bij de laatste salto met het hoofd tegen de piste te slaan. Mijn hele lijf kraakte, maar er bleek niets kapot. Als bij een wonder had ik alleen een flinke wond op mijn hoofd.

Het eerste dat ik dacht toen het licht in mijn ogen terugkeerde en ik weer overeind stond, was H.E.L.M. En dat het misschien toch verstandig is om ook op de normale piste zo'n ding te gaan dragen. Niet omdat het verplicht is, maar uit vrije wil.

4 Replies to “Na flinke valpartij tÛch skihelm”

  1. Groot gelijk van HA. Ik weet het, ik heb ook nog geen helm, maar als er nog een springtraxx komt, ga ik eerst een helm halen. Heb pas wel een packprotector gekocht (via internet). De vriend van martine d’r baas is erg ongelukkig gevallen met de kerst (op de eerste dag) en heeft op 3 plaatsen zijn rug gebroken.. Hij heeft geluk gehad. Vorig jaar sprak ik met een jongen die door een domme val op zijn snowboard in een rolstoel terecht is gekomen…. Zelf heb ik mazzel gehad met mijn backprotector (2e hands via US). Kijk eens bij de lokale wintersportspecialist op http://www.blue-tomato.at. (stom toevallig wilde ik dit artikel (http://www.nieuwnieuws.nl/archives/2007/01/nederlandse_skieer_verongelukt.html)gebruiken voor een verhaaltje over persoonlijke bescherming.

  2. Jaja, echte Profi tragen Helm. Myeah maar ze hebben alle aantrekkingskracht van nat okselhaar. It’s all about the image baby, yeah. Kijk hem nou als een gnoe met constipatie uit zijn versufte ogen kijken, ongelofelijk.

  3. Ja, nogal wiedes, als dit soort figuren het gebruik proberen te promoten. CHOO-CHOO here is the clue-train. I suggest you get on it.

Comments are closed.