Jetz geht’s los!

Tot en met vrijdag regen in de Alpen. Boven de 2300 meter als verse sneeuw, waar lokaal 40-50 cm vers kan vallen. Vanaf zondag gaat het los. Op 10 januari deed Verseneeuw.nl de voorspelling dat de 20e januari het weer zou omslaan. 1 dag later dan aangekondigd gaat het eindelijk gebeuren. Vanaf zondag gaat het sneeuwen tot in de dalen. Niet alleen aan de noordkant van de Alpen, maar vooral ook in de Pyreneen en aan de zuidkant van de Alpen. Er moet de komende week serieus rekening gehouden worden met neerslaghoeveelheden die lokaal 150 cm of meer zullen halen. Wax up!!

www.versesneeuw.nl

Na de sneeuw van het weekend van 8-9 december aan de zuidkant en rond de jaarwisseling aan de noordkant van de alpen volgt nu de derde serieuze dump van het seizoen 2006-2007. Voor de Pyreneen is dit zelfs pas de tweede keer dat er dikke vlokken naar beneden dwarrelen. En dat is nodig ook. Door de warme en relatief neerslagarme winter is de totale hoeveelheid sneeuw in de Alpen in grote delen nog steeds onder het gemiddelde. Slechts boven de 2500 meter is de hoeveelheid gelijk of hoger dan het gemiddelde. Met de huidige sneeuwhoogtes mag deze winter zich op dit moment scharen in het illustere rijtje sneeuwarme winters van '64-'65, 86'-87' en '99-'00. El Nino? Opwarming van de aarde? De tijd zal het ons leren.

Maar de winter is nog niet verloren. Sinds 1995 is er een trend waarneembaar dat de winters in de Alpen later beginnen. Vanaf zondag dan eindelijk sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw. Het lijkt wat dat betreft sterk op eind januari vorig jaar toen er recordhoeveelheden sneeuw vielen in de Pyreneen en het Versesneeuw team snel ter plekke was en nog een lekkere helidrop scoorde. Of de weermodellen gelijk zullen krijgen zullen we hier op de voet volgen. Als het echt los gaat zullen er dagelijks meerdere updates verzorgd worden. Wij hebben de boel alweer van een nieuw waxlaagje voorzien.

Door de regen is het lawinegevaar inmiddels weer gestegen. Lokaal al naar 3. Onder de 2400 meter neemt de kans op natte sneeuwlawines toe. Boven de 2600 meter waar de situatie nog steeds instabiel is zal de nieuwe sneeuw voor een aanscherping van het lawingevaar zorgen. Ben je van plan om volgende week naar de Alpen te rijden zorg dan dat jij en je auto voorbereid zijn op winterse omstandigheden. Het lawingevaar zal de komende week explosief stijgen. Ga je off-piste; houd dan de lokale lawineberichten in de gaten of bel je lokale lawinedienst. Ga je ondanks een verhoogd risico toch offpiste doe dat dan safe en in ieder geval met de gouden drie-eenheid: lawinepieper, schep en sonde. Je zult niet de eerste zijn die het niet kan navertellen.

Voor verse sneeuw hoef je vandaag en morgen niet naar de Jura, Vogezen, Sauerland of de Pyreneen. De stijgende temperaturen en regen hebben wintersport zo goed als onmogelijk gemaakt. In de Pyreneen zijn slechts pistes met kunstsneeuw enigszins geschikt voor wintersport. Maar wie weet.. Als de modellen kloppen is het daar vanaf volgende week ook dikke pret. Wordt vervolgd.