Heliski Berner Oberland

Ging vorig jaar het heliskien niet door vanwege teveel sneeuw, nu bereiken ons de berichten over dramatische omstandigheden aan de noordkant. Een voordeel is wel dat de heli bij een zonnetje prima kan vliegen..

[[popup file=”2011-02/04_heli.jpg” description=”(thumbnail)” ]]

Het dagje inskien doet het ergste vermoeden, er is geen poeder te vinden, zelfs niet op de Schiltenhorn. Alles is voorzien van een harschdeksel en de lager gelegen pistes lijken meer op een alpenweide dan op een piste!

Donderdag beginnen we direct met de helidrops, er is een kleine kans op sneeuw in het weekend dus we proberen het zo te regelen dat we het beste van beide werelden gaan scoren. Zo staan we redelijk hyper bij de BOHAG te wachten op de heli. Michiel (mountainguide.nl) wil eerst even over de Ebeniflüh vliegen om te kijken of de spleten wel voldoende dicht zitten. Al snel komt er een GO en komen wij met de tweede rotatie mee. Wat onwijs kicken om met een heli door de bergen te vliegen! De sneeuw is ook hier verwaaid en hard (met soms opeens heerlijke zachte stukken), maar dat mag de pret niet drukken. We skien via de Hollandia Hütte naar de oppik plaats voor de tweede run naar Petersgrat. Na de lunch op de Petersgrat skien we over de gletsjer richting het dal van Lauterbrunnen. Het laatste stuk door het bos is voor iedereen zwaar en heeft soms meer iets van een hike-ski-hike..

[[popup file=”2011-02/02_heli.jpg” description=”(thumbnail)” ]]

Vrijdag rijden we met zijn allen richting Lauchernalp.Een plek waar ik al meerdere keren tot mijn nek in de poeder heb gezeten. Helaas dit keer niet. We doen verschillende pogingen (waaronder de eerste run met een redelijk spannende hike) en besluiten om het rustig aan te doen om de beentjes een beetje te sparen voor de komende dagen.

Zaterdag: heli-dag 2! We rijden een stuk de Süstenpas op om daar door de heli opgepikt te worden. We maken 3x dezelfde run (met enkele kleine variaties) en skien daarna via de oppikzone weer richting het dal. Rogier en Richard houden het voor gezien en worden getrakeerd op een hele mooie heli-ride terug het dal in. Vanwege de vele tunnels is de dalafdaling over de weg ook een hike-ski-hike, maar wel erg relaxt!

Zondag nemen we eerst afscheid van Marc. Hij houdt het voor gezien. Wij reizen nog ‘even’ via Engelberg richting huis. In Engelberg is er helaas ook geen sneeuw gevallen en onder een mooi zonnetje skien we de gletsjer en in de middag nog de Jochberg kant van het gebied. Moe maar tevreden rijden we in de middag weer richting huis.

Ondanks het uitblijven van poeder waren het een paar hele mooie dagen! Ik ben erg benieuwd hoe gaaf het is wanneer er een dikke laag poeder ligt… maar dat is dan voor de volgende keer.. 🙂