FRESH SNOW UPDATE ©

Eindelijk zit er wat verse sneeuw in de lucht voor de oostelijke Pyreneen en Andorra. Tot en met vrijdag 5-25cm en zeer lokaal 40 cm. Het oostelijk deel van de noordalpen, de oostalpen en het voormalig oostblok krijgen ook een portie verse sneeuw. Goed nieuws voor Polen, Tsjechie en Slowakije waar 3-50 cm verse sneeuw gaat vallen. Voor de rest van Europa geldt dat na de korte winterprik van afgelopen week de laatste dagen van januari weer warm worden. Het nulgradenniveau stijgt naar boven de 2000 meter. Geen verse sneeuw, maar wel veel zon!!

Bron: versesneeuw.nl

Ondanks de (lokaal grote hoeveelheden) sneeuw de afgelopen week is het nog steeds een slechte winter en ligt er bijna overal minder sneeuw dan gemiddeld. Voor recordhoeveelheden sneeuw moet je naar Whistler waar sinds 1 november 945 cm is gevallen. Dat wil niet zeggen dat er in Europa geen lekkere verse poeder ligt. We kregen de afgelopen dagen nog wat mooie foto's binnen uit de Franse Alpen, de Pyreneen en zelfs Frans Baskenland met uitzicht op zee. Ook dicht bij huis in Sauerland zijn de liften open en is wintersport op kunstsneeuw mogelijk, hoewel de stijgende temparaturen het moeilijk maken. Vanaf vrijdag daalt de temperatuur daar weer en kunnen de sneeuwkannonen weer aan.

En de verre toekomst? Na 5 februari lijkt de boel om te slaan. Een wederom sterke NW-stroming gaat dan zorgen voor een stevige afkoeling en (veel) sneeuw aan de noordkant van de alpen. Wanneer er witte rook aan de horizon is laten we het weten. Wij zijn alweer bezig met een sneeuwdans.

De hevige sneeuwval van afgelopen weekend heeft de verhoudingen op z'n kop gezet en met uitzondering van Frankrijk is de meeste sneeuw nu aan de zuidkant van de Alpen te vinden. Want waar ligt nu de meeste sneeuw in Europa op 2000 meter: Frankrijk: Mont Blanc Massief (100 cm) en de Beaufortain (125 cm), Zwisterland: Tessin en Sudbunden (110 cm) Italie: Julian Alpi (170 cm) Oostenrijk: Karinthie (150 cm). Als je nu niet wegkunt, dan een nieuw fimpje om bij weg te dromen;

Let op: Hoewel er overal nu een mooi laagje poeder ligt, is de bodem met gras en rosten vaak dichtbij. Zeker onder de 2000 meter zit je snel op de ondergrond met alle risisco's van dien voor je zelf en je materiaal. Hetlawingevaar is in grote delen van de alpen nog steeds aanzienlijk; 3. Door de stijgende temperatuur neemt de kans op lawines op de zuidhellingen toe. Met name in de middag neemt het risisco hier op flink toe. Daarnaast zijn er door de harde noordenwind van de afgelopen dagen veel sneeuwverwaaiingen waargenomen. Dit maakt op de zuidzijdes van de hellingen de situatie lokaal nog instabieler, omdat er zich lokaal flinke hoeveelheden sneeuw hebben verzameld die zich niet hebben gezet met de oude onderlaag.