FRESH SNOW UPDATE ©

zondag 11 februari 22.30 uur

Actuele verse sneeuw de afgelopen 96 uur op 1700 meter hoogte: Frankrijk (20-65 cm), Zwisterland (10-55 cm), Oostenrijk (2-15 cm), Italie (5-35 cm). Voor de komende 36 uur geldt een versesneeuw-alert voor de noord-Franse alpen en het westen van Zwitserland. Op 2000 meter wordt lokaal meer dan 70 cm verwacht. zie hier! En zoals de afgelopen dagen al het geval was ligt het zwaartepunt van de verse sneeuw in de (noord) Franse alpen en het westen van Wallis. In de nacht naar dinsdag en dinsdag zelf volgt er dan ook wat sneeuw voor de noordkant van Oostenrijk. En daar kunnen ze het goed gebruiken.

Na de sneeuwval van 23-27 januari is dit de 4e periode deze winter welke significantie hoeveelheden verse sneeuw brengt. Omdat het nulgradennniveau tot en met woensdagavond zal schommelen tussen de 800 en 2200 meter, zijn het vooral het middel- en hooggebergte die de sneeuwlaag zullen zien groeien. Het blijft kortom aan de warme kant. Nog steeds is mijn advies: de Franse Alpen, het westelijk deel van Zwisterland en de zuidkant van de Alpen. Vooral de haute Savoie, de Savoie, de Isere (waar het dit weekend al goed skien was) en westelijk Wallis zijn aardig op weg om lokaal 150 cm vers in een week tijd te noteren. (23-27 januari noteerden de Alpi di Giulia 162 cm verse sneeuw op 1800 meter, Picos (Spanje) 171 cm op 1900 meter, Nassfeld 120 cm op 1800 meter en Madesimo 139 cm op 2500 meter). De noordkant van de Alpen ontvangt beduidend minder verse sneeuw. Uitzondering op de regel is zoals altijd de Arlberg region, die altijd wel wat mee pikt.

En vanaf maandag? Een kleine doorkijk; Maandag zorgt zoals gemeld een warmtefront (rode lijn op de kaart) eerst voor sneeuw boven de 1600-2100 meter in de westalpen (Frankrijk, west-Zwitserland en het noordwesten van Italie). Hierna volgt het koufront (blauwe lijn op de kaart) waardoor de temperatuur rap daalt en sneeuwt het 's avonds al weer in de westalpen fors tot onder de 1500-1000 meter. In de rest van de Alpen is het dan vanwege het warmtefront nog erg warm. In noord Italie sneeuwt het in de loop van maandag naar dinsdag boven de 1500 meter fors. Dinsdag gaan overal de temperaturen onderuit met wederom sneeuw in de westalpen en uiteindelijk ook aan de noordkant. Woensdag mogelijk weer een genua-laag met veel sneeuw in Frankrijk en Italie. Donderdag en vrijdag mooi en (zeer warm) weer en en zaterdag wederom kans op een genua-laag. En de rest van februari? Waarschijnlijk blijft het zoals het nu is. Een westelijke straalstroom, met vaak sneeuw, maar wel boven de 1500 meter. Dit alles onder een zwaar voorbehoud. Maar de tendens is duidelijk… voor echt goede sneeuw geldt: zoek het aan de west- en zuidkant van de alpen en zoek het boven de 1500 meter. Het is en blijft een warme winter.