FRESH SNOW UPDATE ©

Misschien is het vandaag zover en vetrek je naar de sneeuw en wil je lekker veel off-piste gaan! LET DAN OP! in grote delen van de Alpen en Pyreneen is het LAWINEGEVAAR AANZIENLIJK tot GROOT! Er zijn de afgelopen week al zes slachtoffers gevallen. Ben je niet bekend met de gevaren van off-piste huur dan een gediplomeerd berggids of een in off-piste gespecialiseerde ski-leraar. Niet alleen goed voor je veiligheid en het opdoen van nieuwe kennis, maar bovenal een fantastische ervaring. Als je niet nu gaat, maar later in het seizoen dan is een cursus volgen bij Snowsafety.nl misschien een goed idee. Lawines zijn mooi om naar te kijken. Houd het daarbij.

[[yt:B0RWLxOFGLY]]

Ga je deze week naar de Alpen en zit je grotendeels boven de 1500 meter, dan zit je goed. Net op tijd heeft een zeer actieve west-stroming daar voor een mooi pak sneeuw gezorgd. Vrijdag vormt de zonnige start op weg naar een zeer warm weekend, waarbij het in grote delen van Europa op zaterdag lenteachtig zal aandoen. Uitzondering vormen de Pyreneen, waar het komend weekend zeer lokaal een recordhoeveelheid verse sneeuw in 24 uur (tot 120 cm) kan gaan vallen. Gemiddeld zal het 20-60 cm zijn.

En na zaterdag? Aan de zuidkant van de Alpen duikt het nulgradenniveau onder invloed van een Genua laag dan alweer onder de 1400 meter. In de loop van de zondag tot en met woensdag begint het dan weer (lokaal fors) te sneeuwen in Italie, de (zuid) Franse Alpen en het zuiden van Oostenrijk en Zwitserland. De noordkant van de Alpen staat dan nog steeds onder invloed van een warme zuidfohn.

En de sneeuw? Verse sneeuw sinds zaterdagochtend op 1800 meter hoogte: Frankrijk 50-100 cm en lokaal 120 cm, west- en centraal-Zwisterland 50-90 cm en tot 130 cm in het Trientgebiet. De rest van Zwitserland 0-40 cm. Noordwest-Italie 0-20 en Noordoost-Italie 20-60 cm. Oosterijk 10-40 cm. De sneeuwcondities zijn in Frankrijk, West-Zwitserland, Italie (de Aosta-vallei en de Jullische Alpen) boven de 1500 meter bijna overal sterk verbeterd en wintersport is zeer goed mogelijk. Ook in de hoger gelegen gebieden in Oostenrijk, waaronder Karinthie, is de situatie verbeterd als is het daar nog lang niet overal top. In de lager gelegen gebieden van Tirol, het noordelijk deel van het Berner Oberland en de Bayerischen Alpen is de situatie matig tot slecht. Er kan zeker wel geskied worden op de hoge pistes, maar off-piste behoort daar niet echt tot de mogelijkheden. Maar er is een lichtpuntje. Veel van de pistes kennen een solide basis van kunstsneeuw en zullen daardoor niet direct wegsmelten. Kunstsneeuw kent namelijk als bron hele fijne, vrij harde kristallen. Als die zich aan elkaar hechten ontstaan korrels die heel lang hun energie behouden. Kortgezegd komt het er op neer dat het langer warm en zonnig moet zijn om de sneeuwlaag te doen verdwijnen. Deze sneeuw zal dus zeker niet binnen een paar dagen weg zijn, maar reken op enkele dagen met papperige omstandigheden.