FRESH SNOW UPDATE

De eerder aangekondigde weersverandering wordt vanaf volgend weekend daadwerkelijk ingezet. De weststroming die wel eeuwig leek te duren, gaat draaien naar noord en later naar oost. Temperaturen tot -20 in de Alpen en eerst sneeuw aan de noordkant en later mogelijk aan de zuidkant. Vandaag mogelijk nog wat sneeuw in de het zuiden (regio Briancon, Piemonte en Aosta-Vallei). Omdat het front vanuit de middellandse zee komt, zijn de hoeveelheden moeilijk in te schatten, maar lokaal is 25 cm mogelijk. Donderdag een actief regenfront en alleen in de hoogst gelegen gebieden zal de neerslag in de vorm van vaste sneeuw gaan vallen.

Hoewel er sinds nieuwjaar lokaal redelijk wat sneeuw is gevallen zijn de condities als gevolg van regen en stijgende temperaturen sterk achteruit gegaan. Onder de 1500 meter is wintersport nog maar beperkt mogelijk. De afgelopen week heeft het tot 2200 meter geregend. Actuele gemiddelde sneeuwhoogtes op 2000 meter hoogte: Frankrijk: 40-95 cm, Zwitserland 40-90 cm, Oostenrijk 25-70 cm, Italie 25-60 cm. Voor de meeste sneeuw moet je naar de volgende gebieden; Frankrijk: Mont Blanc Massief met 160 cm op 2500 meter hoogte, Zwitserland; Central Schweiz en het noorden van Wallis, Oostenrijk; Arlberg Region. Door de warme en relatief neerslagarme winter is de totale hoeveelheid sneeuw in de Alpen in grote delen nog steeds onder het gemiddelde. Slechts boven de 2500 meter is de hoeveelheid gelijk of hoger dan het gemiddelde.

Met de huidige sneeuwhoogtes mag deze winter zich op dit moment mag scharen in het rijtje sneeuwarme winters van '64-'65, 86'-87' en '99-'00. El Nino? Opwarming van de aarde? De tijd zal het ons leren.Maar de winter is nog niet verloren. Sinds 1995 is er een trend waarneembaar dat de winters in de Alpen later beginnen. Na de 21e lijkt het weer om te slaan; lagere temperaturen en sneeuw aan de noord- en zuidkant van de Alpen en mogelijk zelfs de pyreneen. Het is nog allemaal erg ver weg en er kan met weinig zekerheid iets over gezegd worden. Maar we zullen het hier op de voet volgen.

Het lawinegevaar is inmiddels licht gedaald. In Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland naar 2. De oude en nieuwe laag verbinden zich door de opwarming en de nachtelijke afkoelingsteeds beter , wat de stabiliteit van de sneeuwlaag later in het seizoen ten goede zal komen. Ondanks dat is de situatie boven de 2300 meter met name op schaduwrijke noordhellingenwaar nog steeds instabiel. Verse poedersneeuw in de buurt van de skipistes begint langzaam op te raken. Het moment om eens wat anders te proberen. Valfrejus in de Savoie heeft de primeur met een nieuwe wintersport; Speedriding. Een combinatie tussen kiten, parapenten en freeriden. Adrenaline puur.

Voor verse sneeuw hoef je voorlopig niet naar de Jura, Vogezen, Sauerland of de Pyreneen. De stijgende temperaturen en regen hebben wintersport zo goed als onmogelijk gemaakt. In de Pyreneen zijn slechts pistes met kunstsneeuw enigszins geschikt voor wintersport.

Via: www.versesneeuw.nl

2 Replies to “FRESH SNOW UPDATE”

  1. Over just-in-time gesproken, halverwege volgende week zitten wij precies in de auto richting Oostenrijk.. cross my fingers!

Comments are closed.