De opmars van het Rode Gevaar!

ROTTERDAM/KITZBÜHEL – Nederlanders die volgende week massaal op wintersportvakantie gaan, lopen grote kans geconfronteerd te worden met misdragingen van Russische toeristen. Deze relatief nieuwe groep vakantiegangers zorgt in steeds meer vakantielanden voor overlast. Er wordt al steen en been geklaagd over het wangedrag van Russen in vakantielanden als Turkije en Egypte, nu hebben ook populaire skigebieden te maken met het horkerige gedrag.
Bron: ad

te worden met misdragingen van Russische toeristen. Deze relatief nieuwe groep vakantiegangers zorgt in steeds meer vakantielanden voor overlast. Er wordt al steen en been geklaagd over het wangedrag van Russen in vakantielanden als Turkije en Egypte, nu hebben ook populaire skigebieden te maken met het horkerige gedrag.

In Oostenrijk, waar het aantal Russische toeristen sinds 2003 is verdrievoudigd, gaan stemmen op hotels te verplichten maximaal tien procent Russen als gast te accepteren. Er ontstond deze week ophef, toen directeur Renate Danler van Kitzbühels bureau voor toerisme deze oproep deed, maar ze kreeg bijval van de plaatselijke hotelvereniging. Russen gedragen zich buiten de grenzen soms grof en onbeschaafd. Deskundigen wijten dat gedrag onder meer aan het Sovjet-verleden, toen er in Rusland niets te krijgen was. Bovendien reizen ze vaak in groepsverband en zijn ze berucht om hun drankgebruik. In sommige landen zijn er al hotels die verblijf aanbieden met de garantie dat er géén Russen zijn.

Een andere groep wordt gevormd door puissant rijke Russen die met geld smijten en verwachten dat iedereen aan hun wensen voldoet.

Sölden is aan de ene kant dolblij met de onverwachte nieuwe gasten. ,,Deze week is niet de drukste van het jaar. Maar omdat er toch nog zo’n tweeduizend Russen zijn, gaan de zaken toch nog een beetje.’’

Hij ziet wel een keerzijde. ,,Het zijn echt andere mensen, hoor. Ze komen ergens binnen met een stapeltje biljetten van tweehonderd euro in de hand en denken dan dat alles zo te valt regelen als zij het willen. En dat kan natuurlijk niet.’’

Talloos zijn de anekdotes die in de Alpen de ronde doen over het uitdijende leger Russen dat de ski’s komt onderbinden en vooral uitblinkt in het uitgeven van het grote geld. Hoe de Russen de taxi nemen om even naar Milaan of Salzburg te rijden. Hun eigen auto hebben ze immers niet bij zich. Hoe een Rus in een hotel in Mayrhofen, waar een bediende iets deed wat hem niet beviel, opmerkte: ,,Ik koop het hotel, dan smijt ik jou er als eerste uit.’’ En hoe hotelkamers volledig uitgewoond en kapotgeslagen zouden zijn. Met alleen de flessen wodka nog intact, zij het angstwekkend leeg.

,,Het beste is niet goed genoeg,’’ zegt Koll, die tien jaar geleden de eerste skipioniers zag komen. Nu ziet hij er soms tienduizend in een week. ,,Als ze een restaurant binnenkomen en jij zit daar toevallig net te eten, dan geven ze de waard vijfhonderd euro om jou eruit te zetten. Want ze willen graag onder elkaar eten, zonder andere mensen erbij.’’

Langzaam verschijnen in oer-Oostenrijkse wintersportplaatsen als Ischgl en Sölden de Russische letters in het straatbeeld. Folders zijn er meertalig, de menukaarten tegenwoordig vaak ook. En het personeel heeft al keurig geleerd het grüss Gott in te slikken en goedemiddag in het Russisch te zeggen.

In een hotel als Tyrolerhof, houten Alpenromantiek met afgeschoten zwijnenkoppen aan de wand, bestaat een groot deel van de klandizie uit Russen: rustig, en alleen opvallend door brilmonturen uit de tijd van Juliana, matig geslaagde kleurspoelingen en opvallende kledingcombinaties. Grote eters, dat wel, erg grote eters.

,,Op dit moment is de Russische middenklasse hier op vakantie,’’ zegt Anastasia Kiryanova van het Russische Informatie Kantoor dat in de Dorfstrasse van Sölden is te vinden. ,,Rustige mensen, gezinnen met kinderen. Een paar weken geleden, rond ons nieuwjaarsfeest, zat half Rusland hier, ook de rijke bovenklasse. Er is geld genoeg nu in Rusland, er is olie en gas en er wordt veel verdiend. Dat geld mag toch rollen zeker.’’

Maar de nieuwe gasten mengen zich nauwelijks met de wintersporters die hier al langer komen, zoals Nederlanders en Duitsers. Zo erg als in Turkije is het nog niet. Daar eisen sommige toeristen al Russenvrije hotels, omdat ze zouden voordringen bij de buffetten en bovendien de borden irritant vol zouden scheppen. In Oostenrijk wordt ook in de sauna niet gemixt: de Russen willen niet gemengd, en ook niet in hun blootje.

Kiryanova heeft er verder bijna een dagtaak aan de ‘indianenverhalen’, zoals zij ze noemt, te ontzenuwen. ,,Zeker, de porties zijn al gauw aan de krappe kant. Maar die andere dingen? Misschien is het wel eens voorgekomen, dat kan, maar niet meer dan bij andere volken. En Russen zijn ook erg geïnteresseerd in de Oostenrijkse cultuur. U komt uit Nederland? Ach, waar praten we dan over. Ik zie hier elke avond hoe de Nederlanders zich gedragen bij het drinken na het skiën. Nederlandse vrouwen tillen zo hun blouse omhoog. En wat jullie aan drugs roken is toch ook niet normaal. Zo is het overal wat.’’

4 Replies to “De opmars van het Rode Gevaar!”

Comments are closed.