Conditietraining

Met allerlei goede berichten op de site van Maurice kan het niet anders zijn dan dat Koning Winter weer op weg is naar Europa. Om niet weer een conditioneel modderfiguur te slaan op de groene pistes zoals elk jaar, neem ik me elk jaar weer voor om op tijd aan de conditie te werken. Normaal kom ik niet verder dan de voornemens, maar dit jaar ….

… dit jaar helpt Evy me. Evy Gruyeart is een Vlaamse dame die zich opgeworpen heeft als mijn Personal Trainer om van nul naar de tien kilometer te gaan hardlopen. Gelukkig is Evy erg geduldig en erg flexibel. Dagje later of eerder dan gepland maakt niet uit. Erg lekker om zo te trainen. en weet je wat het leukste er van is? We mogen het allemaal met haar doen!

Evy is namelijk de presentatrice van de Start to Run podcast van de vlaamse zender één. De podcasts zijn helaas niet officieel meer te downloaden, maar met een beetje handig google-n of door ze te ‘lenen’ van iemand die ze al heeft, kun je ze ook gaan gebruiken.

Podcasts op de iPod (of elke andere mp3 speler), hardloopschoenen aan en beginnen maar. Evy gebruikt langzame en snellere (wel is waar but-) muziek om het tempo aan te geven. Minuutje joggen, minuutje uitwandelen en weer joggen etc. Per les zo’n twintig minuten en dat is goed te doen. Het lastigste is het om een rondje te kiezen wat ongeveer net zo lang is als de les (of heel veel rondjes om het huis).

In een mailwisseling met Ollie nog wel de andere mogelijkheden van conditietraining (fietsen en zwemmen) besproken, maar hardlopen heeft voor mijn twee grote voordelen; direct vanuit huis en kan in het donker en is dus niet afhankelijk van de toch al volgepropte weekenden.

Buiten het opbouwen van mijn conditie heb ik als het goed is ook het voordeel dat ik met de bbq van volgend jaar mijn buik niet meer in hoef te houden….

26 Replies to “Conditietraining”

 1. Geinig, maar met dat #$@%^ hier in NL buiten te gaan lopen gaat mij te ver. Nu wil het toeval dat een collega Wii fit heeft aangeschaft en ik deze dit weekend te leen heb. Je steekt zo’n nunchaku/controller in je broekzak en begint (pas op de plaats) te lopen en dat werkt aardig, maar je gaat van deze activiteit nog steeds na verloop van tijd stinken. MM (mini-man) Mathijs kwam er in zijn pyama (zonder zakken) achter dat je ook virtueel kan hardlopen door alleen de controller op en neer te bewegen … that’s more like it !! Paps heeft dit idee geadopteerd en ‘loopt’ de vijf kilometer in slechts 10 minuten: resulterend in een waanzinnige polscoordinatie. Het aprÈs skien zou een stuk soepeler moeten kunnen verlopen. PS. de controller op je niet ingehouden buik houden en daarna de polslicht bewegen werkt ook fantastisch !! PS2. jullie begrijpen dat ik geen hardloper ben en dat dit eigenlijk een pleidooi is om te gaan mountainbiken … maar ja … geen mountains hier …

 2. Zo, mijn kaakspieren zijn in ieder geval weer getrained.. @ribo: zit dat skieen er niet bij?

 3. Rennen, fietsen, roeien of desnoods snowboarden ‘op de plaats’ vind ik helemaal niets. Okee, met een wii-fit zie ik er de humor nog wel van in, maar na een tijdje gesport te hebben bij de lokale sportschool Living Hell, werd ik erg gefrustreerd dat ik al lopend niet bij de molen, of niet voorbij de weg gefietst kwam. Laat staan met de roeitrainer onder de brug op de muurschildering door….. Nee, van hardlopen ga je zweten en dat is net zo goed als nat worden van de regen. Moeten we trouwens niet een keer gaan inplanken in zo’n hal? Vanmorgen trouwens in het zonnetje les 3 gelopen. "hardlooprondje":http://www.google.nl/maps/ms?ie=UTF8&hl=nl&t=h&msa=0&msid=106974661186839093245.00045912a9ff4917a8b86&ll=51.833643,4.985154&spn=0.006153,0.015278&z=16

 4. gisteren oor het eerst de wii fit geprobeerd, en dat is wel gaaf hoor! ik moet nog eens kijken, maar ik had ergens gelezen dat SSX ook met een spel voor op de wi komt. Dat zou wel cool zijn als dat ook met het balance board werkt. voor de rest, ja, ik heb dat voornemen ook altijd. Steeds deed ik het niet en viel de winter mee, maar nu moet er toch actie komen. Stiekem komt er elk jaar ook een kilootje bij. Het is nog te overzien, maar juist daarom nu tijd zou ik zeggen. Voornemen was om 2x per week indoor te gaan. En zo ook proberen wat frrestyle vaardigheden op te bouwen. En dat valt niet mee, ik kom toch eigenlijk overal wel naar beneden, ongeacht het terrein. Maar freestyle is toch weer heel anders. Veel vallen, en das lang geleden. Maar ik ga ook maar eens elke avond een stukje joggen denk. Geld voor een eigen wii is er even niet…

 5. @peter: wii-budget staat even in de icekast? twee keer per week indoor is imho voornamelijk goed voor techniek en sneeuwgevoel, niet zo zeer voor de conditie. zodra er een hal komt in Gork, ga ik ook veel en vaak indoor.

 6. @snowjunk ben bang van wel ja, maar die icekast staat eigenlijk al vol met andere opgeschortte budgetten.. 😉 je hebt gelijk, idd vooral sneeuwgevoel en techniek. toch heb ik flink gezweet in peer. Een beetje proberen truukjes te doen kost toch aardig wat inspanning, voor mij iig 🙂

 7. Toevallig dit weekend ook voor het eerst met zo’n Wii mogen spelen. Geen Wii fit maar baseball en topspin (tennis). Baseball ging goed direct een homerun geslagen en vervolgens de lamp aan het plafond geraakt 🙂 Voorkeur gaat toch wel uit naar het real-life sporten. Helaas komt daar weinig van. @ribo: Ik heb nog wel een praktisch nieuwe mountainbike in de schuur staan. Bij Amerongen was een aantal jaren geleden nog een redelijk heftig heuveltje waar ik fiestend niet omhoog kwam….

 8. @Ol, doe ff niet zo vervelend … vakantieganger !! Ga je je latten weer ont-belagen in het Franse of blijft het bij wandelen? Trouwens, het skien zit inderdaad bij wii-fit … alleen is het draaien op een plankje wel iets anders dan het bijna met natuurlijke schwung al carvend een berg af knallen / klappen / crashen (no guts … no glory … no story) @Snowjunk, Sexy kuiten overigens. Als ik niet beter wist dan …. Goed idee dat mountainbikemadness, al is het alleen maar als tegenwicht voor sailjunk (aka Ol).

 9. Ha, ik heb ook nog een mountainbike uit 1990 ofzo bij mijn ouders staan.. je kent ze wel, gemaakt van verzwaard plaatstaal, 2 versnellingen en geen vering… Dus: wanneer gaan we? Het zeilen is per 9 november toch afgelopen (zeilt moeilijk met een boot op de kant). @ribo: gewoon wandelen en heel veel bij makelaars en notarissen zitten… 🙁

 10. Is goed, maar dan moet ik eerst de fiets uit Den Bosch hebben gehaald en even hebben opgeknapt/nagekeken..

 11. count me in. Mijn M’bike zal er ook blij mee zijn na jaren van diepe rust… even stof eraf vegen, de bandjes op spanning brengen en gaan met…

 12. …. de (s)kiwi?? mijn fiets staat iig klaar en te popelen. @ollie: moet er veel aan gebeuren? heb je mtb gereedschap?

 13. Ik heb helemaal niks.. zelfs de fiets is er nog niet eens.. 🙂 Ik was van plan om het ding op te halen en dan voor een weekje bij de plaatselijke fietsenboer te stallen voor een update en controle. Ouw Braobants Drekreesen dus!

 14. heb vandaag een nieuwe bike voor Jasp gekocht en moest er zelf ook aan geloven … volgende week staat/hangt er een Trek in de garage … dus wanneer gaan we ?

 15. nou euh.. volgende week zondag??* ollie zal zijn fiets dan nog niet klaar hebben… volgens mij is hij in deze de spelbreker… *) voor dat ik ergens aan opgehangen word, moet ik natuurlijk even de ‘agenda’ checken

 16. @snowjunk/ribo: volgende week is prima. zal de bike in ieder geval ‘uit het vet halen’. @ollie: heb nog wel een mini BMX cross fietsje, uit de film ET, staan? Even aan bart vragen en je krijgt hem zo mee. misschien na afloop weer schoon afleveren…

 17. even met ollie gecontact gisteren, maar ziet het niet zitten om te gaan biken als hij de hele zaterdag in een auto heeft gezeten… Probeer later vandaag even een blogje aan de 1e zondagse mountainbikemadness ride online te zetten… Tijdsvoorstel 9.00 / 9.30 verzamelen aan de Bergweg te Amerongen. Hier alvast wat links over de route (8,16 of ruim 22km): http://leerdam.tripod.com/tracksdoorgenomen/Amerongen.htm http://www.mtbroutes.nl/com_mtbinfo/routeinfo.php?route_id=602 http://home.casema.nl/mtb/routes/utrecht.htm (route 4)

 18. slecht en goed nieuws: mijn fiets komt pas in november … grrrr. Maar zaterdag staat er een bike voor me klaar zodat ik er zondag gewoon bij ben.

 19. kijk! op de eerste keer je nieuwe fiets compleet onder de modder trappen is leuk, maar de leenfiets van de fietsenmaker nog verder onder de zelfde modder verstoppen is alleen maar beter!

 20. “zondag verloopt opnieuw grijs en nat.” Euh.. wat te doen met het weer.. Vinden we het erg om in de regen te rijden? Of doen we op za-av (desnoods zo-mo) nog even het weerbericht checken en dan beslissen?

 21. ik voel de goedkope smoezen alweer opkomen! Hebben de heren zich nog lens getrapt in de striemende regen of hebben ze zich nog maar eens een keer omgedraaid en knus tegen moeders de vrouw aan gekropen? 🙂 PS: over mijn conditie -so far- geen klachten, liep nog steeds meer dan 600 hoogtemeters in 1 uur, 3 kwartier (met bepakking).

Comments are closed.